Sandra de Bruyne

“Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd” – Sören Kierkegaard, Deens filosoof (1813-1855)

Vanaf mijn vroege kinderjaren ben ik geboeid door menselijk gedrag. Wat beweegt iemand? In mijn gezin van herkomst zag ik een groot verschil in het gedrag van mijn broers en zussen. Ik vroeg me vaak af: Waarom gedraagt de ene broer of zus zich totaal anders dan de andere? Waarom laat mijn moeder andere emoties zien dan degene die ik voel bij haar? 

In de loop van mijn leven zijn diverse vragen telkens teruggekeerd bij mij. Ze hielden me bezig. Bijvoorbeeld: Wat heb je eigenlijk nodig van klein af aan om je goed te kunnen ontwikkelen? Wat gebeurt er als er aan de basisvoorwaarden niet voldaan wordt? Als je geen ‘goed genoeg ouders’ hebt. Hoe kan je leven dan verlopen? Welke ‘boodschappen’ heb je gekregen in je leven? En wat is de impact ervan op de rest van je leven? Hoe ga je hier mee om en hoe leer je om gelukkig te zijn? Of  hoe krabbel je weer overeind na ingrijpende verlieservaringen?

Tientallen jaren ben ik als leerkracht in het speciaal onderwijs in mijn werk -met jonge kinderen en hun opvoeders-  bezig geweest met vraagstukken met betrekking tot gedrag en ingrijpende gebeurtenissen in het leven van kinderen en hun ouders.

Ik besloot de Post HBO opleiding “Omgaan met Verlies” en de therapeutische vervolgopleiding “Omgaan met complexe rouw” bij het Land van Rouw in Nijmegen te volgen. Een schot in de roos. Het is een ware zoektocht geworden naar de impact van de  verlies-ervaringen in mijn jonge jaren en wat dit zoal betekend heeft voor mijn leven, de keuzes in mijn leven en mijn gedrag in het hier en nu. 

Ik blijf me nog steeds verder ontwikkelen. Hoe meer ik weet, hoe meer vragen ik krijg. Ik heb diverse aanvullende opleidingen gevolgd: Omgaan met trauma, EMDR, familieopstellingen en verschillende leiderschapstrainingen. Ik word er niet alleen heel blij van, maar ik begrijp mijzelf nu zoveel beter. Ik heb geleerd hoe ik anderen kan begeleiden op hun zoektocht. De kennis en innerlijke rust die ik gekregen heb, zorgen ervoor dat ik in staat ben een ander goed te begeleiden. Als ervaringsdeskundige en opgeleid rouwtherapeut met een luisterend oor, vanuit een open hart, onvoorwaardelijk en zonder oordeel.

Het hele traject met Sandra is een ontdekkingsreis geworden met allerlei nieuwe inzichten en openbaringen.

Is één-op-één begeleiding iets voor u?

Is de tijd aangebroken om het heft weer in eigen handen te nemen? Kijk of een begeleidingstraject bij u past.

Ik zal levenslang verdriet hebben maar mede door jou is het dragelijk geworden.

Inzicht geeft grip -

Een verlieservaring heeft grote gevolgen voor je dagelijks leven. Niet alleen een recente verlieservaring. Ook een ingrijpende verlieservaring van langer geleden, bijvoorbeeld uit je kindertijd, kan een enorme impact hebben op de rest van je leven. Door op verschillende manieren naar je persoonlijke levensverhaal te kijken en naar je eigen gedrag in het hier en nu, krijg je meer zelfkennis en door de inzichten weer grip op je leven. Je komt tot rust en gaat minder piekeren en malen.

Door met mildheid samen te kijken naar je gedrag, samen te ontdekken en begrijpen waarom je doet zoals je doet, verweef je de gebeurtenissen – groot of klein – in je levensverhaal. Ik voel mij bevoorrecht dit mooie maar vaak o zo moeilijke proces te mogen begeleiden. Ik voel me elke keer weer dankbaar dat ik een stukje op je pad mag meelopen. Bekijk hier de mogelijkheden.

Lees mijn blogs

stapel van verlies

Wanneer rouwtherapie?

Het merendeel van de mensen die een verlies meemaken vinden zelf hun weg in het rouwproces. Er is ook een groep van mensen die meer ondersteuning nodig hebben. Deze mensen hebben een vorm van complexe rouw of traumatische rouw ontwikkeld. In mijn praktijk werk ik met deze doelgroep.

Lees verder »
deelpersoonlijkheden

Werken met deelpersoonlijkheden

Iedereen heeft meerdere ‘deelpersoonlijkheden’, dat is eigenlijk heel normaal. Vaak hebben we een lief deel, een zacht deel, of juist sterk deel, een daadkrachtig deel, een lui deel, een sportief deel een serieus deel, een perfectionistisch deel. En ga zo maar door.

Lees verder »