Werken met deelpersoonlijkheden

Iedereen heeft meerdere ‘deelpersoonlijkheden’, dat is eigenlijk heel normaal. Vaak hebben we een lief deel, een zacht deel, of juist sterk deel, een daadkrachtig deel, een lui deel, een sportief deel een serieus deel, een perfectionistisch deel. En ga zo maar door.

Als ik met een cliënt onderzoek welke delen ze van zichzelf kennen, komen we met gemak aan 20 of 30 delen. Het ene deel laat je vooral thuis zien, het andere weer op het werk of bij familie. Sommige delen laat je wel zien, sommige delen worden als het ware weggestopt. Het is vaak een deel van jezelf waarvan je vindt dat je die niet mag laten zien. Of het is een deel dat je vroeger bijvoorbeeld hoongelach opleverde of misschien wel straf. Of het is een deel dat niet efficiënt bleek of zelfs nutteloos. Er zijn van die delen die behoorlijk dominant aanwezig kunnen zijn en je het leven best lastig kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan die enorme criticus in je die nooit tevreden is met wat je doet. Die zichzelf altijd weer laat horen en jou zelfs gaat overheersen. Deze sterke deelpersoonlijkheden nemen de  touwtjes in handen.

Hal en Sidra Stone – een echtpaar dat de Voice Dialogue methode ontwikkelde zeggen: Als je geboren wordt, ligt misschien in de genen vast of iemand zal neigen naar bijvoorbeeld sociaal gedrag of juist in zichzelf gekeerd gedrag. Maar daarna bepalen de opvoeding en sociale omgeving welke eigenschappen duidelijk naar de voorgrond zullen treden en welke worden weggestopt.

Bijvoorbeeld; als je als kind heel blij met je rapport naar de ouders gaat en je vader zegt over het ene zeventje dat tussen achten en negens staat; “Waarom is dat geen acht?” Dan kan de perfectionist in het kind de kop opsteken en het nog beter zijn best gaan doen.

Of als je op je 13de heel speels bent en nog graag tikkertje en verstoppertje speelt en uitgelachen wordt door klasgenoten, dan kan door het schaamtegevoel dat je kunt krijgen het innerlijk besluit worden; Dat speelse kind moet verdwijnen en zie je bijvoorbeeld een serieuze kant tevoorschijn komen.

Naast grote gebeurtenissen en ervaringen in iemands leven kunnen ook kleine opmerkingen, achteloze opmerkingen of een lief advies een grote impact hebben en kunnen we besluiten dat een aantal deelpersoonlijkheden maar beter niet meer ingezet kunnen worden. Of dat het zelfs beter is om ze helemaal weg te stoppen in het onderbewuste. Dit doe je niet altijd bewust, het gebeurt vaak zonder dat je er bewust erg in hebt.

In de praktijk ga ik op zoek naar de deelpersoonlijkheden waar de cliënt last van heeft. En ga ik daarmee aan de slag met de Voice Dialogue methode. Samen onderzoeken we bijvoorbeeld wat de functie van dit deel is, hoelang het al in het leven van iemand is. Wanneer dit deel tevoorschijn komt etc. De tegenpool van dit vaak dominante deel is er ook en ook dat deel onderzoeken we. Want hoe kan deze tegenpool wat vaker ingezet worden op een gezonde manier, zodat het dominante deel wat minder de regie in handen heeft? Het gaat om bewustwording van het feit dat jij niet je dominante deel bent, maar dat dit deel slecht één van de vele delen is waaruit je bestaat. En dat je ook een keuze hebt die je met vol bewustzijn kunt maken: laat ik mijn doordouwer vanavond zijn gang gaan en nog een paar uurtjes doorwerken of geef ik mijn luie deel de ruimte en ga ik lekker in bad liggen?

Het werken met de methode Voice Dialogue geeft heel veel inzichten in je deelpersoonlijkheden, in het ontstaan ervan, de functie en krachten. En hoe je daarmee om kunt gaan.

deelpersoonlijkheden

Eén-op-één begeleiding: iets voor u?

Is het tijd om de regie weer terug te nemen? Individuele begeleiding kan u helpen de draad van het dagelijks leven weer op te pakken. Zónder wachtlijst.