Wanneer rouwtherapie?

Het merendeel van de mensen die een verlies meemaken vinden zelf hun weg in het rouwproces. Er is ook een groep van mensen die meer ondersteuning nodig hebben. Deze mensen hebben een vorm van complexe rouw of traumatische rouw ontwikkeld. In mijn praktijk werk ik met deze doelgroep.

Als ik vertel over mijn werk als rouwtherapeut leg ik altijd uit dat zo’n 90% van de mensen die te maken krijgen met verlies zelf zijn/haar weg kan vinden in het rouwproces. Vaak gebeurt dit met ondersteuning van het directe sociale netwerk, zowel op het werk als in de privé situatie. Soms wordt de hulp ingeschakeld van een rouwbegeleider en neemt iemand deel aan een lotgenotengroep of een rouwgroep. En kan in zo’n groep ook aan het herstel gewerkt worden.

Mijn doelgroep bestaat uit volwassenen die meer ondersteuning nodig hebben na ingrijpende verlieservaringen en die een vorm van complexe rouw of traumatische rouw ontwikkelen of al ontwikkeld hebben. Het gaat om intens, langdurig lijden na traumatische verlieservaringen. Nogmaals wil ik benadrukken dat rouw niet alleen optreedt na het verlies van een dierbare. Denk bijvoorbeeld aan rouw wanneer je een scheiding doormaakt, of rouw om verlies van gezondheid, van kinderwens, van werk, van je land.  

Rouwen is een autonoom en uniek proces. Iedereen is uniek en zo ook het rouwproces. Iedereen rouwt in eigen tempo, de intensiteit is verschillend, zo ook de manieren waarop de rouw geuit wordt. In mijn praktijk kom ik heel veel cliënten tegen die bijvoorbeeld in de kindertijd heftige en ingrijpende verliezen hebben meegemaakt. Deze oude verliezen worden geactiveerd en weer ‘wakker geschud’ door verliezen in het hier-en-nu. Ook de oude ‘coping mechanismen’ worden weer van stal gehaald en zie je dat patronen zich herhalen. De link met oude verlieservaringen wordt vaak niet meer gelegd. In een traject komen we hier vaak bij uit en regelmatig vindt er dan ook een verlaat rouwtraject plaats. Dit zijn intensieve trajecten waarbij ik regelmatig EMDR behandelingen inzet vanwege heftige herinneringsbeelden.

Ik werk heel graag met levensverhalen om de oude pijnen en patronen eruit te filteren. Wanneer je goed zicht krijgt op het ontstaan van je eigen gedrag – toen en in het hier en nu – ligt de weg open voor het helen van de oude pijn. Het onderzoeken van de betekenis van deze ingrijpende verlieservaringen voor je leven is zeker niet gemakkelijk. Het doet pijn, het is vaak erg verdrietig om terug te blikken op alles wat je gemist hebt en wat je nu misschien nog steeds mist in je leven. Niet alle relaties zijn/waren gezond, sommige zijn/waren zelfs toxisch van aard. De rouw is soms erg rauw. Een intensieve begeleiding is dan ook noodzaak.

Uiteindelijk krijgen de mensen weer de grip terug in hun leven, de grip die ze vaak kwijt zijn geraakt. Andere keuzes kunnen gemaakt worden. Keuzes die bijvoorbeeld maken dat mensen beter voor zichzelf gaan zorgen, hun grenzen beter aan kunnen geven en dan kunnen oude negatieve overtuigingen vervangen worden door positieve.

Op één van mijn opleidingen leerde ik; “Make your own music” en gebruik datgene uit alles wat je aangereikt krijgt aan kennis in de diverse opleidingen, dat het beste bij je past. Dat geeft me heel veel autonomie en kan ik ook inzetten wat naar mijn idee het beste past bij de cliënt die met zijn/haar unieke hulpvraag bij mij komt.

Naast het werken met levensverhalen gebruik ik ook vaak opstellingen om de onderliggende dynamiek in het gezin of in de familie duidelijk te maken. Heel verhelderend is dit, net zoals het werken met bijvoorbeeld Voice Dialogue, NLP oefeningen, Tapping, EMDR, IFS model (Internal Family Systemsmodel). Persoonlijke ontwikkeling is een enorme drive en een missie voor mij. Het beweegt me telkens weer naar verdere verdieping en het open staan voor nieuwe kijkwijzers, gedachten en visie op het begeleiden van mensen met complexe rouw of traumatische rouw. Op mijn verlanglijstje staat nu ‘Schematherapie’. Eens onderzoeken hoe ik dat in kan zetten in mijn praktijk voor Verlies-, Rouw,- en Traumatherapie.

stapel van verlies

Eén-op-één begeleiding: iets voor u?

Is het tijd om de regie weer terug te nemen? Individuele begeleiding kan u helpen de draad van het dagelijks leven weer op te pakken. Zónder wachtlijst.