Wat gun je jezelf?

Deze vraag maakt mij verlegen merk ik. Zorgt er zelfs voor dat ik me wat ongemakkelijk voel en onrustig. Als kampioen in het richten op “eerst de ander, dan pas op mezelf”, kost het me best moeite om aan de ander “voorbij te gaan” en me te richten op mezelf.

Ik weet zo goed waar deze beweging vandaan komt. Wanneer ik ben begonnen met mezelf weg te cijferen en al mijn wensen en behoeften naar de achtergrond te drukken. Het was nodig destijds om deze beweging te maken. Een overlevingsstrategie. En omdat het zo gewoon voor me is geworden om me eerst te bekommeren om die ander en te zorgen voor, is dit een patroon geworden in mijn leven. Nu kan ik er met een glimlach naar kijken. Het heeft me weliswaar veel gekost, maar het heeft me ook veel kwaliteiten opgeleverd. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd om goed te luisteren of kan ik me goed inleven. Ik heb veel geduld gekregen en kan goed zorgen en er zijn voor de ander. Ik  kan me makkelijk aanpassen. En door mijn doorzettingsvermogen heb ik bergen verzet …..

Op de vraag “Wat gun je jezelf?” moet ik denken aan de behoeftepiramide van Maslow (1943). Het is een ordening van de universele behoeften van de mens. Het is een theorie waarmee behoeften verklaard kunnen worden. De theorie is gebaseerd op het idee dat ieder mens eerst bepaalde basisbehoeften heeft. Pas als de eerste behoeften zijn behaald, zal een mens behoefte of de ruimte hebben om de volgende fase te realiseren.

Als op alle niveaus voldaan wordt aan je behoeften, dan ben je een heel rijk mens denk ik. Ik gun mezelf een mooie reis tussen al deze niveaus. Want de realiteit leert me ook dat ik dan weer ergens aan de top sta en bezig ben met groei en ontwikkeling. En dan weer sta ik ergens onderaan en maak ik me druk om mijn werk en inkomen, waarmee ik mijn lichamelijke behoeften veilig kan stellen.

Het is mooi om jezelf door en te door te leren kennen en inzicht te krijgen in het “Waarom je doet zoals je doet”. En te begrijpen waarom je vastloopt of waarom je steeds maar weer dezelfde keuzes maakt die je niets opleveren…..

Ik ben nog steeds erg blij dat ik o.a. door scholing, ervaring en levenswijsheid mensen in mijn praktijk kan begeleiden en ondersteunen wanneer zij vastgelopen zijn in het dagelijks leven.

behoeften en verlangens. Wat gun jij jezelf?

Eén-op-één begeleiding: iets voor u?

Is het tijd om de regie weer terug te nemen? Individuele begeleiding kan u helpen de draad van het dagelijks leven weer op te pakken. Zónder wachtlijst.