De Keuze

Nadat ik naar het seminar ben geweest van Dr. Franz Ruppert en het boek heb gelezen van Edith Eger (De keuze), ben ik er nog meer van overtuigd dat ik zelf altijd een keuze heb. Hoe uitzichtloos, moeilijk, verdrietig, hopeloos een situatie ook is, we hebben allemaal altijd een keuze.

Dr. Franz Ruppert benadrukt dit door bijvoorbeeld de vraag te stellen aan het einde van een sessie met een cliënt: Hoe wil je verdergaan met je leven? Wil je overleven? Of wil je leven? Je hebt een keus.


Edith Eva Eger heeft het boek geschreven ‘De keuze’. Als overlevende van Auschwitz beschrijft zij daar onder andere in hoe ze erachter kwam dat zij zichzelf na de bevrijding gevangen hield door haar overtuigingen en gevoelens. En zich vervolgens de vraag had gesteld: Ben ik bereid om die los te laten? De keuze.

Seminar Dr. Franz Ruppert 

De titel van dit seminar “Wie ben ik in een getraumatiseerde samenleving”? vond ik wederom erg indrukwekkend. Met behulp van het “opstellen van het verlangen” helpt Dr. Franz Ruppert om de achtergronden van psychische en lichamelijke problemen beter te begrijpen. Door een opstelling te maken kan een volgende stap gezet worden in het zoeken naar de richting van een goede oplossing. Er komen veranderingen op gang die langdurig doorwerken.

Het is erg belangrijk dat je inzicht krijgt in de toestand van je psyche, want dit bepaalt in grote mate je leven. Alleen jijzelf kunt veranderingen aanbrengen en alleen jij bent daar verantwoordelijk voor. In ons zorgsysteem nemen ‘deskundigen’ het vaak van ons over. Dat klopt niet, want jij bent zelf de expert van je eigen psyche, jij weet hoe het bij jou werkt.

Via de opstelling van bijvoorbeeld “Het verlangen”, kom je in contact – ga je resoneren- met jezelf. De emotionele resonantie zorgt voor verandering. Dat klinkt best vaag, dat besef ik als ik dit opschrijf. Het resoneren gaat eigenlijk helemaal vanzelf. Daar hoef je niets speciaals voor te doen of te kunnen. De methodiek van opstellen, gebruik ik regelmatig in mijn praktijk.

Door trauma heb je vaak geen contact meer met je gevoel. Trauma is overleven zonder gevoel. Maar we moeten juist voelen om in ontwikkeling te komen. Daarvoor moet je wel de wil hebben om weer te voelen. Vaak willen we dat niet, we willen de realiteit niet zien. We zijn bang om te voelen. We hebben angst. Soms is het eerst van belang om de overlevingsdelen te erkennen en accepteren: dit ben ik! Dat is de basis voor heling. De realiteit onder ogen komen; over bijvoorbeeld onze relaties of onze situatie. Dan pas is verandering mogelijk. We houden ons graag bezig met anderen, omdat we bang zijn om ons met onszelf bezig te houden. Vaak vanwege de chaos en verwarring in onszelf. Dr. Franz Ruppert  benadrukt; Zelfinzicht is de basis voor een goed leven. Het is van belang om telkens te onderzoeken: Waar is mijn mogelijkheid om te ontwikkelen? Waar kan ik de volgende stap zetten? Daarin heb je telkens een keuze; wil ik dit of niet? Wil ik leven? Of verder gaan met overleven?

Boek van Edith Eva Eger: “De keuze”

Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Het eerste deel gaat over haar onverschrokkenheid. Die hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.  De volgende twee delen gaan over de wijze waarop ze haar leven weer oppakt en vormgeeft. Ze wordt een gerespecteerde psychologe die aangeeft dat je op ieder moment en bij alles een keuze hebt over de manier waarop je met tegenslagen omgaat. Ook als die uitzichtloos lijken. Een hoopvol boek! Vol met wijze lessen, want ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen. Ze maakt duidelijk dat je op ieder moment en bij alles een keuze hebt over de manier waarop je met tegenslagen omgaat. Ook als die uitzichtloos lijken. Een indrukwekkend maar vooral ook een hoopvol boek!! Een echte aanrader!

Wil je graag onderzoeken hoe dat nou bij jou zit? Die keuze? Wil je meer zelfinzicht? Wil je meer weten over opstellingen? Dat kan. Meld je dan aan voor een gratis kennismakingsgesprek. Het kost je niets, maar levert je wellicht al wat op.

 

hoe naar je situatie ook is, hoe uitzichtloos het ook is. we hebben altijd een keuze; hoe ga ik om met wat er op mijn pad komt.

Eén-op-één begeleiding: iets voor u?

Is het tijd om de regie weer terug te nemen? Individuele begeleiding kan u helpen de draad van het dagelijks leven weer op te pakken. Zónder wachtlijst.