En dat deze hele vroege ervaringen vervolgens een grote invloed hebben op alle relaties die we hebben in ons verdere leven, zowel fysiek, psychisch, emotioneel, relationeel als spiritueel.
In mijn opleiding bij Het land van Rouw heb ik dit onderwerp al eerder bestudeerd en het intrigeert mij enorm. Ik ben er van overtuigd dat onze vroegste geschiedenis in ons lichaam zit opgeslagen. Anna heeft met haar lezing vele inzichten aan ons doorgegeven. Ze heeft kennis overgedragen met betrekking tot hoe vormgevend de primaire periode in een mensenleven is. Zo is uit onderzoek gebleken dat er een pre-verbaal geheugen is, het cellulaire geheugen waarin alle herinneringen aan bijvoorbeeld de geboorte worden opgeslagen. Daarnaast is o.a. ook gebleken dat stressvolle of traumatische gebeurtenissen blijvende gevolgen hebben. Anna heeft dit aan de hand van vele voorbeelden toegelicht. Aan wat voor soort ervaringen of gebeurtenissen kun je dan denken? Ik licht een klein tipje van de sluier op, want deze thematiek heeft zoveel gezichten en zoveel kanten dat ik onmogelijk compleet kan zijn. Maar wellicht kun je enigszins aanvoelen wat de impact moet zijn voor de ontwikkeling van een foetus of een baby in de volgende voorbeelden. Hoe zal het zijn voor je als jij in een baarmoeder groeit, wanneer jij ongewenst bent? En wat is de impact voor jou als je moeder veel verdriet heeft of depressief is? Of als je moeder alcohol en drugs gebruikt? Of als je moeder heel gelukkig is? En blij? Of juist veel stress ervaart? Of wat zijn de gevolgen wanneer je via de keizersnede op de wereld komt? Uit onderzoek is gebleken dat hoe de moeder zich gevoeld heeft, ze dat heeft doorgegeven aan haar baby. Dat geeft natuurlijk te denken. Want hoe zit het dan met je eigen geboorteverhaal? Welke geboorte ervaring heb je zelf gehad?
Wanneer je als baby een moeilijke conceptie, zwangerschap of geboorte hebt meegemaakt, heeft dit een invloed op het moment dat jij zelf kinderen gaat krijgen. Komen we bij onszelf angsten en trauma’s tegen? Welke patronen hebben we zelf ontwikkeld? En hoe kunnen deze zich openbaren wanneer we zelf kinderen krijgen? En vooral, hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen een fijne zwangerschap en geboorte meemaken? Ondanks eerdere nare ervaringen van onszelf…. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen.
Ik heb aan de lippen van Anna gehangen en heb een enorme honger naar nog meer kennis hierover. Gelukkig geeft ze ook verdiepende workshops via o.a. Interakt in Tiel. Daar heb ik me inmiddels voor ingeschreven, helaas is er een wachtlijst…. ik ga duimen dat er onverwacht toch een plekje vrijkomt
Wil je meer weten over dit onderwerp? Op de website van Anna kun je terecht: www.fromwombtoworld.com . Ook kan ik je het volgende boek aanraden:
Het mamatrauma van Margriet Wentink