Weetjes over depressie

Hoe herken je een depressie? In mijn praktijk heb ik regelmatig cliënten met een depressie. Wanneer praat je over een depressie? Wanneer heb je een dipje?

Om mijn kennis ook wat op te vijzelen ben ik een online training gaan volgen van twee psychiaters/ onderzoekers (Christiaan Vinkers en Joeri Tijdlink) De training heet “Omgaan met depressie”. Ik heb de training nog niet helemaal afgerond, maar ik zal vast wat feiten en weetjes geven:

  • Je kunt het vaak aan de buitenkant niet zien. Iemand met een depressie bekijkt de hele wereld door een zwarte bril. Je voelt je rot, komt ‘s ochtends moeilijk je bed uit.  Je denkt dat het nooit meer goed komt. Mensen worstelen er vaak lang mee. Denken dat ze er zelf bovenop moeten komen. Mensen schamen zich vaak dat ze een depressie hebben. De drempel om hulp te zoeken is hoog.
  • Het kan echt iedereen overkomen: jaarlijks krijgen ruim 800.000 Nederlanders de diagnose depressie. Dit betekent dat 1 op de 5 Nederlanders een periode in zijn of haar leven depressief is.
  • De twee belangrijkste kenmerken van een depressie zijn een aanhoudend gevoel (minimaal twee weken) van somberheid en niet meer kunnen genieten. Andere klachten waar je last van kunt hebben, zijn gevoelens van waardeloosheid en schuld, gedachten over de dood en/of zelfmoord, besluiteloosheid en concentratieproblemen.
  • Een depressie heeft vaak ook lichamelijke kenmerken. Denk aan vermoeidheid, slecht slapen, pijn in je lichaam (zoals je rug of je schouders), gewichtsverandering (doordat je te veel of juist te weinig eet), hartkloppingen of duizeligheid.
  • Er bestaat een seizoensgebonden depressie; ook wel winterdepressie genoemd. Dan wordt vaak lichttherapie aangeboden. Een zomerdepressie bestaat ook.
  • Een depressie heeft veel overlap met andere psychische klachten, zoals overspannenheid, een burn-out, angstig zijn en veel piekeren. De term ‘depressie’ gebruiken psychologen en psychiaters voor een combinatie van ‘typische’ klachten die vaak samen voorkomen.
  • Mensen vinden het hebben van de diagnose burn-out vaak beter te verteren dan de diagnose  depressie….. Bij een burn-out kun je in ieder geval nog zeggen dat je te hard gewerkt hebt….
  • Een bipolaire stoornis wordt ook wel manisch depressieve stoornis genoemd. Bipolair geeft aan dat het twee polen heeft. Een boven- en onderkant. Bij een ‘normale depressie, zie je dat mensen somber worden en naar de onderkant gaan en weer naar normaal gaan. Bij een bipolaire stoornis kun je ook naar boven doorschieten. Dan wordt je heel druk, ben je ontremd, slaap je slecht.
  • Officieel spreken we (volgens het psychiatrisch handboek DSM-5) van een depressie als je minimaal twee weken last hebt van de twee ‘kernsymptomen’ somberheid en niet meer kunnen genieten. Daarnaast ‘moet’ je voldoen aan tenminste vijf van de andere kenmerken die in deze sessie naar voren kwamen. Maar het onderscheid is niet zo zwart-wit, dus hou een ‘dip’ of sombere gevoelens goed in de gaten en schakel op tijd professionele hulp in als je merkt dat de klachten niet verdwijnen.

Volgende keer meer over het ontstaan van een depressie.

Bron: Training: Omgaan met depressie door twee psychiaters/ onderzoekers Christiaan Vinkers en Joeri Tijdlink

Depressie

Eén-op-één begeleiding: iets voor u?

Is het tijd om de regie weer terug te nemen? Individuele begeleiding kan u helpen de draad van het dagelijks leven weer op te pakken. Zónder wachtlijst.