De behandeling van een depressie

Wat werkt beter bij een depressie: praten over je problemen of medicijnen slikken? En kan een andere aanpak, zoals mindfulness of ‘brain-stimulatie’ ook effectief zijn?

In de vorige twee blogs schreef ik over wat een depressie is en hoe een depressie ontstaat. In deze blog vat ik samen wat Christiaan Vinkers en Joerie Tijdink- beide psychiater & onderzoeker – hierover zeggen in de training ‘Omgaan met een depressie’.

 

Pillen of praten?

Er zijn twee dingen waarvan bewezen is dat ze goed werken: pillen en praten. Met pillen bedoelen we antidepressiva. Met praten bedoelen we psychotherapie. Het gaat dan vaak om cognitieve gedragstherapie, ook wel vaak CGT genoemd. Onderzoek wijst uit dat het niet óf pillen óf praten is, maar een combinatie van beiden.

Het belangrijkste is dat je een behandeling kiest die bij jou én de ernst van je klachten past. Voor sommige mensen heeft een behandeling met medicijnen de voorkeur, anderen bereiken goede resultaten met mindfulness of het aanpakken van hun leefstijl. Daarom is het belangrijk om samen met je (huis)arts of psycholoog onderzoekt wat voor jou het beste werkt.

Hoelang duurt de behandeling van een depressie? 

Als je je been breekt weet je dat er een periode van een x-aantal weken aan vast zit om te revalideren. Als je een depressie gehad hebt, moet je weer oefenen om in beweging te komen. Om weer onder de mensen te komen, om je werk weer op te pakken. Daar moet je de tijd voor nemen, dat is belangrijk. In de praktijk zie je vaak dat mensen zeggen… ja het gaat wel weer en doen dan alsof er niets aan de hand is geweest en gaan hop weer door. Je ziet dan dat mensen zichzelf hard tegenkomen. Het herstellen van een depressie duurt altijd langer dan dat je zou willen of zou hopen. Maar …zeggen beide psychiaters…..neem de tijd ervoor om te herstellen.

Brain-stimulatie; hoe werkt dat? 

Het is een hele nieuwe ontwikkeling en wordt ook wel TMS  (transcraniële magnetische stimulatie) genoemd.  Een tamelijk nieuwe ontwikkeling waarbij er aanwijzingen zijn dat het bij depressie kan helpen. Het gebeurt nog niet zoveel in Nederland, maar wellicht zal dit over een aantal jaren een optie zijn in de behandeling van een depressie.

De zin en onzin van antidepressiva

in de praktijk gebeurt het heel weinig dat mensen genezen van een depressie door alleen het slikken van medicijnen. Als je een depressie hebt, is het heel logisch om te onderzoeken; Wat maakt dat je die depressie hebt gekregen? Wat zijn de redenen die mij uit balans hebben gebracht? Antidepressiva zijn een onderdeel van de behandeling. Maar soms lukt ‘het praten’ niet en dan zijn medicijnen ongelooflijk belangrijk. Hoe ernstiger de depressie is des te belangrijker wordt de medicatie.

Sommige medicijnen werken bij sommige mensen niet en bij anderen juist wel. Waarom dat zo is, weten we niet zo goed. We weten eigenlijk niet zo goed hoe antidepressiva werken. Antidepressiva zijn toevallig ontdekt in de jaren 70 en we weten dat ze werken. Maar dus ook niet voor iedereen. Het is en blijft daarom een zoektocht welk medicijn geschikt is. Er zitten helaas ook nadelen aan de pillen; er zijn allerlei bijwerkingen waar je last van kunt krijgen. Toch mogen we blij zijn met dat ze er zijn.

Als je behoefte hebt aan een persoonlijke ervaring? Dan raadt Joeri het boek Pil van Mike Boddé aan.

 

Depressie

Eén-op-één begeleiding: iets voor u?

Is het tijd om de regie weer terug te nemen? Individuele begeleiding kan u helpen de draad van het dagelijks leven weer op te pakken. Zónder wachtlijst.