Als je hart op slot gaat…

In de opleidingen die ik gevolgd heb bij het land van rouw, heb ik veel geleerd over mezelf. Ik ben mezelf zoveel beter gaan begrijpen. Ik begrijp waarom ik zo zorgvuldig een hoge muur om me heen heb gebouwd in de loop van de tijd. Noodgedwongen omdat het anders onmogelijk was om ‘te dealen’ met de gebeurtenissen in mijn leven.

De overlevingsstrategieën hebben ervoor gezorgd dat ik heel behoorlijk kon functioneren en het lange tijd ‘ogenschijnlijk’ erg naar mijn zin had in mijn werk- en privé leven.

De betekenis doorgronden van terugkerende patronen en valkuilen heeft me zoveel opgeleverd. De betekenis onderzoeken van hoe de gebeurtenissen in mijn jeugd tot op heden van invloed hebben op mijn gedrag. Het was best pijnlijk en zeker verdrietig om terug te keren naar de eenzaamheid en het verdrietige gevoel dat ik zo goed had weggestopt achter die hoge muur. Het heeft uiteindelijk geleid tot een verlaat rouwproces… ik was al ruim in de 50 toen dit gebeurde.

Nieuwe weg inslaan

Maar wat was ik blij met dit verlate rouwproces. En wat heeft het mij veel gebracht. Nu is het mijn werk om volwassenen o.a. mee terug te nemen naar de gebeurtenissen en ingrijpende verlieservaringen uit de kindertijd . Gebeurtenissen die het hele leven enorm beïnvloed hebben en waardoor het hart op slot moest. Het zijn gebeurtenissen en ervaringen die je tot op heden kunnen ‘gijzelen’ en  nog steeds van invloed zijn op je gedrag, je overtuigingen, je relaties, je vermogen om je wel/niet te verbinden.

Soms is daarbij EMDR nodig om de gebeurtenissen te ontdoen van de spanning en stress. Het werkt heel goed, het is een snelle en effectieve methode. Ik ben ervan overtuigd dat EMDR behandelingen alleen niet zaligmakend zijn. Het moet samen gaan gedragstherapie, lichaamsgerichte therapie en andere vormen van therapie.

Inmiddels heb ik al diverse mensen mogen helpen met o.a. EMDR, zoals de jonge man die alsmaar geplaagd werd door herbelevingen van het overlijden van zijn moeder. Het beeld van zijn overleden moeder bleef alsmaar terugkomen, verstoorde zijn nachten waardoor hij langzamerhand uitgeput raakte. Na de EMDR sessie kan hij naar datzelfde beeld kijken van zijn moeder, zonder de spanning en stress die hij voorheen wel voelde. Het lijkt erop dat er nu – na zoveel tijd – ruimte is ontstaan om te rouwen.

Het blijft maatwerk en dat maakt het werken met volwassen met zoveel verschillende hulpvragen zo fijn. Ik ben blij dat ik de nieuwe weg ben in gegaan en dat ik nu – vanuit rust – met mensen kan werken en hen als een gids de helpende hand kan bieden. Zodat de resterende jaren niet meer ‘gegijzeld’ worden door eerdere ervaringen.

Als je hart op slot gaat en je je terugtrekt

Eén-op-één begeleiding: iets voor u?

Is het tijd om de regie weer terug te nemen? Individuele begeleiding kan u helpen de draad van het dagelijks leven weer op te pakken. Zónder wachtlijst.