Wat heeft een mission statement te maken met rouw?

Wanneer je te maken krijgt met ingrijpend verlies, staat je leven te schudden op zijn grondvesten en is je houvast verdwenen. De rouw die je leven overschaduwt gooit alles overhoop; zekerheden, toekomstverwachtingen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het plaatsen van een nieuwe stip op de horizon, het zoeken naar het licht aan het einde van de tunnel, de zon weer zien schijnen…. Het is een grote klus als je aan het rouwen bent.

Eén van mijn cliënten vertelde me: “Wat fijn dat je met mij ook praat over mijn verlangens, wensen en behoeften. En over het zetten van een stip op de horizon. Het geeft me richting en houvast. En nog veel belangrijker: het geeft me hoop!

Wanneer je te maken krijgt met ingrijpend verlies, staat je leven te schudden op zijn grondvesten en is je houvast verdwenen. De rouw die je leven overschaduwt gooit alles overhoop; zekerheden, toekomstverwachtingen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Het plaatsen van een nieuwe stip op de horizon, het zoeken naar het licht aan het einde van de tunnel, de zon weer zien schijnen…. Het is een grote klus als je aan het rouwen bent. Het is hard werken om je leven weer op te pakken en geconfronteerd te worden met zin- en betekenisvragen zoals: Wie ben ik eigenlijk, zonder mijn dierbare? Wat is nog belangrijk voor mij? Wat wil ik ten diepste voor mezelf en gezin, familie, vrienden, werk? Wat wil ik bereiken, doen, leren nu … er niet meer is, of ik door mijn ziekte mijn werk niet meer kan uitvoeren? Waar word ik gelukkig van?  Wat heb ik nodig om het leven weer aan te nemen? Wie of wat houdt me tegen?

Mission Statement

Het is belangrijk om antwoorden te vinden op die vragen. Deze vragen komen niet alleen in rouwprocessen bovendrijven. We kennen allemaal wel die momenten in het leven, waarop je je af kunt vragen: Is dit het nou? Of ben ik wel goed bezig zo? Of moet ik misschien andere keuzes gaan maken in mijn leven?

Nadenken over zin- en betekenisvragen en het vinden van antwoorden geeft je opnieuw richting, een punt of doel waar je naar toe kunt bewegen. Eén van de manieren om antwoorden helder te krijgen is door het maken van een persoonlijke mission statement. Het is een soort van ‘persoonlijke grondwet’ waarop beslissingen die je in je leven maakt (en nog gaat maken) gebaseerd zijn. Er staat in wat werkelijk belangrijk voor je is. Het zorgt voor focus en geeft je een gevoel van zinvolheid en doelbewustheid.

Het blijkt dat het maken van een mission statement zeer zeker ook een hulpmiddel kan zijn wanneer je te maken hebt gehad met ingrijpende verliezen of traumatische ervaringen in je leven. Niet meteen voor in het begin van een rouwproces bedoeld, maar voor een later moment wanneer de storm wat is gaan liggen.

Het gaat over het schrijven van nieuwe hoofdstukken in je levensboek. Over wat je wilt bereiken, over het bepalen wat g belangrijk voor je is. Het is een proces van herijken van je waarden.

Zelf aan de slag?

Wil je ook graag eens zo’n mission statement maken? Ik heb hiervoor een handleiding gemaakt, een schema en wat voorbeelden. Die stuur ik je vrijblijvend en met alle liefde toe. Het is zinvol om te doen, het is leuk en verrijkend. Alles wat je hoeft te doen is je hiervoor aan te melden.

kernwaarden, rouwen, zingeving

Eén-op-één begeleiding: iets voor u?

Is het tijd om de regie weer terug te nemen? Individuele begeleiding kan u helpen de draad van het dagelijks leven weer op te pakken. Zónder wachtlijst.