Kracht versus kwetsbaarheid

In mijn praktijk kom ik vaak hele krachtige mensen tegen. Met een enorme wilskracht om er – ondanks alle tegenslag – toch iets van te maken. Toch komen bij zichzelf uit waarop het niet meer lukt om zo sterk en krachtig te zijn. Samen onderzoeken we dat ‘sterk en krachtig zijn’
Het lukt niet meer om alle ballen omhoog te houden. Samen onderzoeken we dat ‘sterk en krachtig zijn’ en gaan op zoek naar antwoorden op vragen zoals bijvoorbeeld:
– Is er iets gebeurd in je leven waardoor het nodig was om sterk en krachtig te zijn?
– Heb je het van iemand geleerd om sterk en krachtig te zijn?
– Hoe ziet dat eruit bij jou … sterk en krachtig zijn?
– Is het nog steeds helpend voor je om sterk en krachtig te zijn, of begint het je te belemmeren in de contacten met anderen?
 
Ingrijpende verliezen en overlevingsstrategieën
 
Regelmatig komen we uit op ingrijpende verliezen in het levensverhaal waardoor je – om te kunnen overleven – wel sterk en krachtig moest zijn. Sommigen hebben een perfect ‘muurtje’ opgebouwd. Of een masker zodat het lijkt alsof alles “onder controle” is. Ter bescherming en om de situatie het hoofd te kunnen bieden. Vaak zijn het onbewuste processen. We ontdekken het pas later in de tijd, als we terugkijken op het leven en ons realiseren hoe we omgegaan zijn met de ingrijpende verlieservaringen in ons leven.

Ik herken het masker en ook het muurtje. Lange tijd kon ik mijn kwetsbaarheid nauwelijks laten zien. Veel te bang om opnieuw gekwetst en afgewezen te worden.Het muurtje en het masker hebben mij beschermd. Z e zijn mijn ‘vrienden’. Toch zijn ze mij gaan belemmeren in het contact en de verbinding met anderen. Beetje bij beetje is het muurtje gezakt en kan ik mijn masker ‘thuislaten’. Ik ben er zachter en milder van geworden, het levert me diepere en intensere verbindingen op. En doordat ik mijn kwetsbaarheid kan laten zien, ben ik zoveel krachtiger als mens geworden. En ben ik zoveel rustiger geworden, omdat ik me niet meer sterker hoef voor te doen dan dat ik ben. Soms gebruik ik mijn muurtje of mijn masker nog. Gewoon, omdat ze soms nog nodig zijn om mij beschermen.


Heb jij dat ook? Zo’n muurtje? Zo’n masker?Of een andere manier om jezelf te beschermen? Is de tijd rijp voor jou om je eigen beschermingsmechanismen te onderzoeken? Ik kijk graag met je mee.

Kwetsbaarheid en krachtig zijn na ingrijpend verlies

Eén-op-één begeleiding: iets voor u?

Is het tijd om de regie weer terug te nemen? Individuele begeleiding kan u helpen de draad van het dagelijks leven weer op te pakken. Zónder wachtlijst.