Tja, die vraag krijg ik weleens te horen. Er is geen vast programma, geen specifieke methodiek, geen oplossing. Elk rouw proces is uniek. Maar ik zal een poging doen om te vertellen wat ik zoal doe.
Als ik met cliënten werk in mijn praktijk, focus ik zeker niet alleen maar op die ene, ingrijpende verlieservaring. Ik breng altijd het hele levensverhaal in beeld. Ook de leuke, positieve gebeurtenissen komen aan bod. Ook de hulpbronnen. Dat geeft niet alleen overzicht, maar het werkt ook erg helend. Wanneer je begrijpt waarom je doet zoals je doet, geeft dat heel veel rust. Samen met de cliënt onderzoek ik de verbanden tussen ingrijpende verlieservaringen, de manieren van omgaan hiermee en het vastlopen in het hier en nu. Eerdere verliezen waar bijvoorbeeld nooit over gesproken of zelfs over gerouwd is, kunnen zomaar ‘wakker geschud’ worden door iets wat zich in het hier en nu afspeelt. Vaak wordt de link met een eerdere verlieservaring niet meteen gelegd. In de praktijk blijkt dit veelvuldig voor te komen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met burn out klachten. Onder die klachten zitten vaak fikse verliezen. De burn-out klachten worden – zo blijkt in de praktijk helaas – vaak niet in verband gebracht met eerdere verliezen in het leven. Het is van belang om de oorzaken van die klachten te onderzoeken en niet de symptomen te bestrijden, want dat helpt je misschien tijdelijk even verder. Op de lange termijn komen dezelfde klachten weer terug.
Rouwklachten
In mijn Praktijk komen mensen die ingrijpende verlieservaringen hebben meegemaakt. Het verlies van je dierbare is voor iedereen een hele herkenbare ingrijpende gebeurtenis. Het kan je leven compleet overhoop kan halen. We herkennen vaak de rauwe rouw, de stress, de chaos in ons hoofd, de letterlijke pijn in het lichaam, het niet meer kunnen slapen, de onrust, de sombere gevoelens. De alledaagse handelingen kosten moeite, de concentratie en focus van voor de verlieservaring lijkt verdwenen. De meeste mensen (95%) vinden uiteindelijk zelf hun weg in deze tocht “door het land van rouw”.
Een kleine groep mensen lukt het echter niet om de draad van het leven weer op te pakken. Zij zijn vaak sombere of hebben zelfs depressieve klachten. Het lukt dan niet om de ingrijpende verlieservaring te integreren in hun levensverhaal. Het lukt niet om de dagelijkse gang van zaken weer op te pakken. Ik kijk met de cliënten altijd wat ‘eronder’ ligt. Wat zorgt ervoor dat je niet verder komt? Waar ligt de oorzaak? Wat zegt je levensverhaal allemaal? Door de informatie te combineren, verbanden te leggen, inzicht te verschaffen krijgen de cliënten weer meer grip op het leven.
Rouwen: niet alleen na het verlies van je dierbare
Er zijn – naast het verlies van je dierbare – nog vele andere ingrijpende verlieservaringen te noemen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het verlies van je gezondheid, het verlies van je werk, het verlies van je gezin door echtscheiding, het verlies van je woning, je thuisland. Verlies van een veilige plek met betrouwbare en voorspelbare mensen. Denk aan emotionele verwaarlozing, fysieke grensoverschrijdingen, incest, seksueel misbruik, mishandeling. Veel verliezen leveren traumatische ervaringen op, die jou levenslang kunnen beïnvloeden. Ook met deze cliënten werk ik in mijn praktijk. Het vraagt om trauma- sensitief handelen, om de grootst mogelijke voorzichtigheid in het werken. Het vraagt om “blijven” bij de cliënt, een secure base te zijn. Het vraagt om vertraging, om fingerspitzengefühl en heel veel geduld.
Grip op je leven
We hebben allemaal onze torentjes met verliezen. De een heeft een wat hogere dan de ander. Alle verliezen beïnvloeden elkaar. Als de onderste steen wankel ligt en niet ‘verankerd’ is in je levensverhaal, dan kun je je voorstellen dat de verliezen die erna volgen ook ‘wankelen’ en je leven telkens opnieuw overhoop kunnen halen. Wat ik o.a. doe is de levenservaringen – zowel positief als negatief – in kaart te brengen en te onderzoeken hoe je met de verschillende verliezen / gebeurtenissen bent omgegaan.
Zicht krijgen hierop levert je niet alleen rust op, maar ook een keuze om hier voortaan anders mee om te gaan. Je maakt daardoor andere keuzes. Keuzes die er uiteindelijk voor zorgen dat je langzamerhand weer kunt genieten van de kleine dingen in het leven.
Dit is een beschrijving in het kort. Wil je graag meer weten, denk je dat ik wellicht iets voor je kan betekenen, meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek. Het kost je niets, maar levert je vast al wat op.
Wil je ook weten hoe ingrijpende gebeurtenissen jou tot op de dag van vandaag beïnvloeden?
Meld je dan aan voor een gratis kennismakingsgesprek.
Praktijk Modesto
Sandra de Bruyne
Sportstraat 22
Roosendaal
.
06 - 464 123 85
info@praktijkmodesto.nl
KvK 66544408
Btw-ID NL001763324B36
Meld je aan voor de nieuwsbrief